Australische wetenschappers hebben de grootste meteorietenkrater ter wereld ontdekt. Het ruimtepuin sloeg miljoenen jaren geleden in op aarde en veroorzaakte een krater van 400 kilometer doorsnee in het continent.

Dat meldt de Universiteit van Canberra maandag. De krater zelf is niet meer zichtbaar. Die is inmiddels zo oud dat hij is verdwenen. 

In bepaalde lagen in de grond is echter duidelijk te zien dat er ooit twee meteorieten van beide zeker tien kilometer in doorsnee zijn ingeslagen. Vermoedelijk splitste het stuk steen net voor de inslag in de aarde.

Onduidelijk is nog wanneer de inslag plaatsvond. Normaal gezien dalen na zo'n ramp overal ter wereld as en gruis neer, maar dat is niet gevonden in andere boringen. Anderzijds wist ook niemand van deze krater, tot voor geothermisch onderzoek liefst 2 kilometer diep in de grond werd geboord.

Volgens de wetenschappers werpt de vondst van de inslagplek nieuw licht op de geschiedenis van de aarde. Veel levende organismen kunnen de klap namelijk niet hebben overleefd en dus veranderde de evolutie.