Met een dutje van drie kwartier kunnen mensen hun geheugenprestaties al positief beïnvloeden, zo blijkt uit een nieuwe studie.

Wanneer proefpersonen na het leren van een lijstje woorden even mogen slapen, herinneren ze zich daarna vijf keer zo veel van de geleerde informatie als deelnemers die geen dutje hebben gedaan. 

Het geheugen van mensen presteert waarschijnlijk beter na het slapen door een speciale vorm van hersenactiviteit die optreedt vlak voor de REM-slaap.

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Neurobiology of Learning and Memory

Stampen

De wetenschappers gaven bij een experiment aan 41 proefpersonen de opdracht om rijen met woordjes in hun hoofd te stampen. Ook moesten de deelnemers proberen om zo veel mogelijk paren van verwante woorden te onthouden.

Na de leerfase mocht een deel van de proefpersonen 45 tot 60 minuten slapen. De andere groep kreeg in die tijd een film te zien.

"Het korte dutje zorgde voor vervijfvoudiging van de informatie die de deelnemers onthielden", verklaart hoofdonderzoeker Axel Mecklinger op de nieuwssite van de Universiteit van Saarland. 

Hersenscans

Tijdens het dutje werden er hersenscans van de proefpersonen gemaakt. Hierbij werd vooral gelet op zogenoemde 'slaapspoeltjes'. Dat zijn korte uitbarstingen van hersenactiviteit die vlak voor de REM-slaap optreden en waarschijnlijk verband houden met het opslaan van net geleerde informatie.   

Hoe meer van deze activiteit de hersenen van de proefpersonen vertoonden tijdens de slaap, hoe meer van de woorden ze onthielden. 

"We vermoeden dan ook dat informatie die mensen nadrukkelijk proberen te onthouden tijden dit soort uitbarstingen van activiteit worden geconsolideerd in het brein", aldus Mecklinger.

De studie suggereert volgens hem dat korte slaapjes op school of op kantoor moeten worden aangemoedigd. "Een kort slaapje kan leersucces significant vergroten."