Archeologen hebben in de jungle van Argentinië mogelijk de ruïnes van een oude nazibunker gevonden.

Dat meldt de Argentijnse krant Clarin.

Onderzoekers van de Universiteit van Buenos Aires bestuderen momenteel de resten van drie gebouwen die zijn gevonden in het afgelegen Teyu Cuare Park, vlakbij de grens met Paraguay.

In de ruïnes zijn onder meer vijf munten aangetroffen die tussen 1939 en 1941 in nazi-Duitsland zijn geslagen. Ook vonden de archeologen een oud porseleinen bord van Duitse komaf.

Video: Toevluchtsoord voor Nazi's gevonden

Verlaten plekken

"Halverwege de Tweede Wereldoorlog zijn de nazi's begonnen met de bouw van een netwerk van bunkers waar de partijtop heen kon vluchten als Duitsland de oorlog zou verliezen", vertelt één van de leden van het onderzoeksteam in de krant. "Ze kozen afgelegen plekken uit: in de woestijn, op verlaten bergtoppen of midden in de jungle."

De nazi's hadden de bunkers uiteindelijk niet nodig. De toenmalige Argentijnse president Juan Perón bood na de oorlog veel nazi's en fascisten onderdak in zijn land. In 1960 werd bijvoorbeeld Adolf Eichmann, één van de geestelijk vaders van de Holocaust, gepakt in Buenos Aires. Ook de beruchte concentratiekamparts Joseph Mengele kreeg asiel in Argentinië.