Hoewel het verschil tussen eb en vloed altijd al groot is aan de Franse noordwestkust, wordt dit weekend een uitzonderlijke springvloed verwacht, wat zorgt voor het 'getij van de eeuw'.

Het natuurspektakel trekt een hoop bekijks. Vooral bij het schiereiland Mont-Saint-Michel, met daarop het beroemde klooster, worden veel toeristen verwacht. Vrijdagavond verzamelden zich er al 10.000 mensen.

Zaterdagochtend zal de zeespiegel daar flink stijgen, waardoor het schiereiland verandert in een volledig eiland.

Het verschil tussen eb en vloed bedraagt 14,5 meter. Dat is hoger dan een gebouw van vier verdiepingen. Deze uitzonderlijk hoge springtij komt door de stand van de maan en de zon ten opzichte van de aarde. Die zorgt niet alleen voor een zonsverduistering, zoals we die vrijdag zagen, maar ook voor springtij.

In galop

De autoriteiten waarschuwen wandelaars in de baai zich niet te laten verrassen door het oprukkende water. De vloed komt op met de snelheid van ''een paard in galop'', zeiden ze tegen de krant Libération.

Het springtij komt dit weekend wereldwijd voor, het spectaculairst in de baai van Fundy in Canada. Daar zal het hoogteverschil tussen eb en vloed zestien meter bedragen. In het kanaal van Bristol aan de oostkust van Engeland beloopt het hoogteverschil veertien meter. Ook aan de kusten van Vuurland en Australië is het springtij goed te zien.

2033

Dit weekend zal het bijzondere schouwspel vier keer te zien zijn. Daarna duurt het tot 3 maart 2033 voordat een soortgelijk getij zich voordoet.