
Zonsverduistering mondjesmaat te zien door bewolking
Volg hier ons live blog. (gesloten)
Het hoogtepunt van de zonsverduistering vanuit Nederlands perspectief was 10.37 uur. Toen was ongeveer 84 procent van het oppervlak van de zon bedekt door de maan. Om 11.48 uur is de zonsverduistering voorbij.
Het gaat om de grootste gedeeltelijke verduistering in ons land sinds augustus 1999.
Video: Utrechters zien zonsverduistering
De daadwerkelijk volledige zonsverduistering is onder meer te zien op de Deense Faroër-eilanden en bijvoorbeeld Spitsbergen.
Toeristen die naar de Faeroer eilanden zijn gereisd leken ondanks slechte voorspellingen toch geluk te hebben, getuige beelden op internet. Er hingen wel wolken maar af en toe waren er gaten waardoor de verduistering toch te zien was.
Teleurgesteld
Gerard Frensen van Sterrenwacht Saturnus in Heerhugowaard was vrijdagochtend teleurgesteld over de zonsverduistering. ''Heel af en toe tussen de wolken door is er een waterig zonnetje te zien, waar inmiddels al een flinke hap uit is. Niet echt een mooie zonsverduistering.''
Ondanks de bewolking is er volgens hem toch een flinke opkomst van astronomieliefhebbers bij de sterrenwacht. Ook bij andere sterrenwachten in het land kwamen veel mensen samen om de zonsverduistering mee te maken.
2021
Volgens sterrendeskundigen is de zonsverduistering op aarde wetenschappelijk gezien niet zo interessant meer omdat alles al wel bekend is. De volgende grote zonsverduistering is in Nederland pas in 2021 te zien.
Mensen die het bijzondere natuurfenomeen vrijdag wilden aanschouwen moesten wel hun ogen goed beschermen, met een eclipsbrilletje bijvoorbeeld.
De volgende totale zonsverduisteringen zijn in 2016 (te zien in met name Indonesië en de Marshall-eilanden) en in 2017 in de Verenigde Staten. Dan gaat de totale eclipse in een lijn van het westen (de staat Oregon) naar het zuid-oosten (South Carolina).