Het vermogen van de regenwouden in het Amazone om CO2 op te nemen, gaat langzaam achteruit. Dat blijkt uit een nieuwe studie. 

Bomen in het Amazonegebied sterven in een steeds hoger tempo, zodat de biomassa in het regenwoud minder snel groeit per hectare dan in de jaren negentig.    

Op de lange termijn zal het regenwoud daardoor minder koolstof kunnen opslaan in planten en bomen.

Dat meldt een internationaal team van onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Groei

De wetenschappers analyseerden de groei van bomen en planten in 312 gebieden in het Amazonewoud, verspreid over acht Zuid-Amerikaanse landen. Ze beschikten over historische gegevens die teruggaan tot 1983.  

Uit het onderzoek blijkt dat de gemiddelde groei van biomassa per hectare nog maar ongeveer een ton per jaar is. Ter vergelijking: in de jaren negentig groeide het 'groen' in het regenwoud ruim twee keer zo snel. 

De groei wordt volgens de wetenschappers vooral belemmerd door snel stervende bomen. Veel bomen in het regenwoud gaan waarschijnlijk eerder dood door een hoge concentratie CO2 in de lucht

Koolstof

Gek genoeg zorgt het hoge gehalte CO2 er in eerste instantie juist voor dat bomen groeien. "Maar de versnelde groei leidt er uiteindelijk toe dat ze eerder sterven", verklaart onderzoeksleider Roel Brienen van de Universiteit van Leeds op nieuwssite Science Now.   

Snel groeiende bomen zijn kwetsbaar, omdat ze vaak minder goed bestand zijn tegen ziektes en hout produceren dat van mindere kwaliteit is, zodat ze eerder omvallen.

Uniek

Volgens onderzoeker Laurens Poorter van de Universiteit van Wageningen is de studie naar boomgroei in het regenwoud uniek in zijn soort.

"Wij hebben unieke gegevens gebruikt die over vele jaren zijn verzameld en in een heel groot gebied", verklaart hij. "Er zijn geen andere onderzoeken die over langere periodes en grotere gebieden in de Amazone gaan.”