'Papaja's werden gecultiveerd door de Maya's'

De boompjes waaraan commerciële papaja's groeien, zijn in het verleden waarschijnlijk gecultiveerd door de Maya's. Dat blijkt uit een nieuw genetisch onderzoek. 

Papaja's – ook wel aangeduid als boommeloenen - worden commercieel geteeld met behulp van meloenboompjes die zichzelf kunnen bevruchten.

Deze hermafrodiete plantensoort scheidde zich ongeveer 4.000 jaar geleden in Midden-Amerika af van de mannelijke meloenboompjes.

Waarschijnlijk werden de bijzondere planten gecultiveerd ten tijde van de Maya-beschaving, zo meldt het wetenschappelijk tijdschrift Genome Research.

DNA

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het Y-chromosoom van mannelijke en hermafrodiete meloenboompjes te vergelijken. De DNA-volgorde van de twee plantensoorten verschilde slechts anderhalf procent.

Dat suggereert dat de wegen van de twee plantensoorten relatief kort geleden zijn gescheiden, hooguit een paar duizend jaar terug.

De commerciële, hermafrodiete variant van meloenbomen blijkt verder nauw verwant aan een wilde soort die afkomstig is uit Midden-Amerika. Deze soort is echter niet hermafrodiet.    

Domesticatie

"Dat suggereert dat de hermafrodiete planten waaraan papaja's groeien ontstonden als gevolg van domesticatie door de Maya's of andere lokale bevolkingsgroepen", verklaart hoofonderzoeker Ray Ming op de nieuwssite van de Universiteit van Illinois. 

"Volgens onze analyse dateert de genetische opsplitsing van mannelijke en hermafrodiete meloenboompjes van ongeveer 4.000 jaar geleden", aldus Ming. 

"Daarmee valt deze genetische splitsing precies samen met de opkomst van de beschaving van de Maya's in Midden-Amerika."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie