Kevers zijn extreem 'uitstervingsbestendig'

Kevers zijn mogelijk het meest 'uitstervingsbestendig' van alle diersoorten, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Tot nu toe zijn er meer dan 380.000 keversoorten beschreven door wetenschappers.

Die grote diversiteit van de insecten kan deels worden verklaard door hun lage uitstervingspercentage: veel kevers komen al zeker 300 miljoen jaar voor.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Fossielen

De onderzoekers bestudeerden meer dan 5.500 fossielen van kevers die zijn opgegraven op meer dan 200 plekken wereldwijd.

De fossielen werden ingedeeld op periode en met elkaar vergeleken. De analyse van de wetenschappers wijst uit dat er in de afgelopen 300 miljoen jaar 214 families van keversoorten voorkwamen, waarvan er slechts 35 compleet zijn uitgestorven.

Veel keverfamilies zijn dus nooit meer verdwenen sinds ze zijn ontstaan. Deze groepen insecten overleefden meerdere uitstervingsgolven, waaronder die van 66 miljoen jaar geleden waarbij alle dinosaurussen en vele andere diersoorten van het toneel verdwenen.    

Koralen

In vergelijking met andere diersoorten zoals koralen en gewervelde dieren is het uitstervingspercentage van kevers extreem laag. 

Van ongeveer 69 procent van de bestaande keverfamilies is tenminste één soort ook aangetroffen in miljoenen jaren oude fossielen.

Voeding

De insecten zijn waarschijnlijk goed bestand tegen veranderende omstandigheden doordat ze zich kunnen voeden met zeer uiteenlopende gewassen en zich zeer gemakkelijk verplaatsen naar andere gebieden.  

"Volwassen kevers kunnen zeer mobiel zijn", verklaart hoofdonderzoekster Dana Smith van de Universiteit van Colorado op nieuwssite Physorg.com. "Eerder onderzoek heeft aangetoond dat ze zich snel ergens anders vestigen wanneer het klimaat verandert."

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie