Italiaanse wetenschappers hebben nabij de Noord-Italiaanse stad Triëst sporen van een legerkamp van de Romeinen ontdekt dat waarschijnlijk het oudste in het huidige Italië is. 

Het is in de tweede eeuw voor Christus opgericht, meldt het team rond Federico Bernardini van het Internationaal Centrum voor Theoretische Fysica in Triëst. Zij denken dat het kamp de oorsprong van de Noord-Italiaanse stad kan zijn geweest.

Met moderne technologische zoektechnieken en via archeologische opgravingen kregen de onderzoekers een overzicht van hoe het er ooit bij de Noord-Italiaanse stad heeft uitgezien.

Zij ontdekten dat het legerkamp lag op het huidige 13 hectare grote terrein San Rocco met zijn talrijke vestingwallen. Met twee kleinere forten in het noordoosten en zuidwesten kon de Muggia-bocht, die een beschermde natuurlijke haven aan de Adriatische Zee vormt, worden bewaakt.

Livius

De onderzoekers ontdekten grote overeenkomsten tussen wat zij in San Rocco aantroffen, en Romeinse legerkampen die in de tweede helft van de tweede eeuw voor Christus in Spanje zijn gebouwd. Ook scherven die zij vonden, wijzen daarop. De Romeinse geschiedschrijver Titus Livius beschrijft in zijn boek Ab Urbe Condita de tweede Istrische Oorlog (178-177 voor Christus). De Romeinen veroverden toen het schiereiland Istrië, dat ten zuiden van Triëst ligt.