'Kijk niet met cd of zonnebril naar zonsverduistering'

Mensen die vrijdag de gedeeltelijke zonsverduistering willen aanschouwen moeten wel hun ogen goed beschermen. Een zonnebril of cd is niet voldoende, en zelfs met een zogeheten eclipsbril is het oppassen.

Daarvoor waarschuwt hoogleraar theoretische sterrenkunde, Vincent Icke: "Kijk nooit, maar dan ook nooit, direct naar de zon zonder de juiste oogbescherming. Ook niet met een zonnebril of een cd."

De aarde, maan en de zon komen vrijdag op één lijn te staan, waardoor in Nederland tussen 09.30 uur en 11.48 uur de zon wordt bedekt door de maan. Het gaat om de grootste gedeeltelijke verduistering in ons land sinds augustus 1999.

Ook mensen die een selfie gaan proberen te maken met de eclips als achtergrond moeten volgens de sterrendeskundige uitkijken dat ze niet rechtstreeks in de zon kijken.

Eclipsbril

En zelfs met een zogeheten eclipsbril is het volgens Icke oppassen. "Het risico bestaat dat deze van je neus valt op het moment dat je naar de zon kijkt, waardoor je ogen alsnog ernstige schade kunnen oplopen", aldus de hoogleraar.

Een veiligere manier om naar de verduistering te kijken is het beeld van de verduisterde zon te projecteren op een witte achtergrond. "Dat doe je door een klein gaatje van enkele millimeters te prikken in een stuk karton, waar je de zon door laat schijnen. Normaal gesproken zie je een rond beeld van de zon, maar door de verduistering zie je een sikkelvorm."

Wel bekend

Voor wetenschappers is de zonsverduistering op aarde niet erg interessant meer omdat alles al wel bekend is. "Astronomisch gezien werken wij niet meer met zonsverduisteringen op aarde, maar het blijft natuurlijk wel een heel erg mooi, spannend en indrukwekkend verschijnsel", vertelt de sterrendeskundige van de Universiteit van Leiden. 

Meer dan 80 procent van de diameter van de zon verdwijnt in Nederland achter de maan. De volledige zonsverduistering is alleen te zien op de Faeröereilanden en op de Noorse archipel Svalbard.

De volgende grote zonsverduistering is in Nederland in 2021 te zien.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie