Onderzoekers van de Universiteit Maastricht willen weer beginnen met experimenteren op honden. Zij hebben een nieuwe aanvraag ingediend bij de dierexperimentencommissie (DEC).

Dat meldt Stichting Animal Rights maandag.

Een woordvoerster van de universiteit bevestigde maandag dat de aanvraag is ingediend en dat DEC de aanvraag inmiddels "ethisch" heeft goedgekeurd.

Maar dat betekent volgens haar niet dat de proeven met honden nu worden hervat. "De proeven zijn nog steeds opgeschort. We wachten op het oordeel van een externe commissie voordat we een besluit nemen."

Labradors

Het is niet duidelijk wanneer die externe commissie haar bevindingen presenteert.

In september vorig jaar schortte de universiteit alle experimenten met honden op, naar aanleiding van de publieke ophef die was ontstaan. De UM wilde labradors gebruiken voor experimenten met pacemakers.

Petitie

Uiteindelijk werden de honden niet gebruikt voor de proeven, nadat 130.000 dierenliefhebbers een petitie hadden getekend tegen de experimenten.

De Universiteit Maastricht heeft altijd gesteld achter het gebruik van dierproeven te staan. "Het gebruik van dierproeven blijft in sommige gevallen noodzakelijk om medische doorbraken te realiseren, ten behoeve van mens en dier", aldus een zegsvrouw.