Mensen bezitten ruim honderd genen, die mogelijk afkomstig zijn van andere organismen. Dat zou blijken uit een nieuwe studie.  

Onderzoekers van onder meer de Universiteit van Cambridge hebben 145 genen aangetroffen in het menselijk DNA die waarschijnlijk geen menselijke oorsprong hebben. 

De genen zouden in de loop van de evolutie naar mensen zijn overgesprongen vanuit micro-organismen, zoals bacteriën en virussen.

Dat meldt het wetenschappelijk tijdschrift Genome Biology.

Fruitvliegjes

De Britse onderzoekers analyseerden de DNA-volgorde van veertig verschillende diersoorten: van fruitvliegjes en rondwormen tot gorilla's en mensen.

Elk afzonderlijk gen van de diersoorten werd vergeleken met genen in een database met genetische informatie van een groot aantal planten en micro-organismen, zoals virussen en bacteriën.

In totaal vonden de wetenschappers honderden genen die lijken te zijn overgesprongen van planten en eenvoudige organismen naar mensen en andere dieren.

Dit proces wordt horizontale genentransfer genoemd. Het is al langer bekend dat micro-organismen op deze manier genen uitwisselen.  

Genentransfer

"Ik denk dat ons onderzoek laat zien dat horizontale genentransfer zich niet beperkt tot micro-organismen, maar dat het een grote rol speelt bij de evolutie van veel dieren en mensen", verklaart hoofdonderzoeker Alistair Crisp op de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science

De wetenschappers kunnen nog niet verklaren hoe en wanneer de genen van bacteriën en virussen zijn overgesprongen naar mensen en andere dieren. Meer onderzoek moet uitwijzen hoe dit proces in zijn werk gaat.