De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft woensdag in de staat Utah een succesvolle test uitgevoerd met de grootste en krachtigste raketmotor ooit gebouwd.

Dat meldt NASA.

De raketmotor moet het Space Launch System (SLS) helpen aandrijven, de raket waarmee de NASA verdere bestemmingen in het zonnestelsel moet kunnen bereiken, waaronder asteroïden en ook Mars.

De motor werd twee minuten aangezet, dezelfde tijd die nodig moet zijn om het SLS van het lanceerplatform te krijgen. Naast twee van deze 'boosters' is de SLS-raket ontworpen met nog vier eigen motoren. 

De twee boosters van het woensdag geteste type nemen 75 procent van de kracht voor hun rekening die nodig is om de SLS-raket te kunnen onttrekken aan de zwaartekracht van de aarde.

De geteste booster leverde bij de test woensdag ongeveer 1,6 miljoen kilo aan stuwkracht, wat bijna de helft is van de totale stuwkracht van de eerste trap van de Saturn V-raket waarmee de Apollo-missies werden gelanceerd.

Er moet nog een succesvolle test plaatsvinden om de motor geschikt te kunnen bevinden voor een lancering. Als dat gebeurd is kan de motor worden vervoerd naar het Kennedy Space Center in Florida.

De NASA heeft zich als doel gesteld om de komende decennia bemande vluchten uit te voeren die verder reiken in het zonnestelsel dan tot nu toe is gelukt. Daarvoor wordt de nieuwe Orion-capsule ingezet, die wordt aangedreven door de nieuwe SLS-raket.

Bekijk beelden van de test: