Schotse wetenschappers hebben een link gevonden tussen genen voor autisme en een verhoogde intelligentie.

Genen die het risico op autisme verhogen, hebben bij mensen die de stoornis uiteindelijk niet ontwikkelen een positieve invloed op hun intelligentie.

De bevinding verklaart mogelijk ook waarom autisme in zeldzame gevallen samengaat met een zeer hoge intelligentie.

Dat meldt een team van Schotse en Australische onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Molecular Psychiatry.

Genetisch

De wetenschappers baseren hun conclusies op een onderzoek met ruim 10.000 vrijwilligers. De proefpersonen ondergingen allemaal een intelligentietest en werden genetisch onderzocht.

Uit de studie bllijkt dat gezonde mensen die wel drager zijn van 'autisme-genen' gemiddeld genomen hoog scoren op intelligentie.

Voordeeltje

"De link tussen autisme en een hoge cognitieve functie werd natuurlijk al vermoed", verklaart onderzoeker Nick Martin van de Universiteit van Queensland op nieuwssite ScienceDaily.

"Het verband wordt gesuggereerd door films als Rain Man, maar ook in populaire literatuur. Onze studie wijst uit dat de genen voor autisme inderdaad gemiddeld genomen een klein intellectueel voordeeltje bieden aan de dragers, maar vooral als ze uiteindelijk geen autisme ontwikkelen."

Zwakbegaafd

Ongeveer 70 procent van de mensen die zijn gediagnosticeerd met autisme, is zwakbegaafd.

De link tussen bepaalde autisme-genen en intelligentie zou echter kunnen verklaren waarom een klein deel van alle autisten wél bovengemiddeld pienter is.   

"Nu we meer te weten komen over de genetische variaties die worden geassocieerd met autisme en de invloed van deze genen op hersenfunctie, kunnen we het ontstaan van autistische intelligentie mogelijk beter leren begrijpen", aldus onderzoekster Toni-Kim Clarke.