Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Ouders vertellen hun kinderen over seks

'Overmatig prijzen van kind kan narcistische trekjes opwekken'

Als ouders hun kinderen overmatig prijzen, stimuleren ze daarmee mogelijk de ontwikkeling van narcistische trekjes. Dat zou blijken uit een nieuwe studie. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Vooral kinderen die vaak van hun ouders te horen krijgen dat ze specialer zijn dan anderen, scoren bovengemiddeld hoog bij testjes waarbij narcisme wordt gemeten.

Opvoeding verklaart echter niet alles; waarschijnlijk ontstaat narcisme ook voor een groot deel door genetische aanleg.  

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam in het wetenschappelijk tijdschrift PNAS.

Vragenlijsten

Bij hun onderzoek richtten de wetenschappers zich op kinderen die tussen de 7 en 12 jaar oud waren, aangezien narcistische trekken meestal in die levensfase tot uiting komen.

De kinderen moesten gedurende een periode van 18 maanden regelmatig op vragenlijsten aangeven of ze akkoord gingen met stellingen als 'mijn moeder laat me vaak weten dat ze van me houdt' en 'kinderen zoals ik verdienen iets extra's.'

Ook de ouders werden ondervraagd over de manier waarop ze hun kinderen prezen.

Liefde

Als kinderen in een bepaalde periode aangaven dat ze veel complimenten kregen waarin werd benadrukt dat ze bijzonder en speciaal waren, bleken ze zes maanden later iets hoger te scoren op narcistische trekjes dan leeftijdsgenoten.

Als ouders alleen veel liefde toonden voor hun kinderen had dat geen invloed op de ontwikkeling van narcisme.

Het gemeten verband tussen opvoeding en narcisme is te klein om het ontstaan van narcisme volledig te verklaren. Maar het overmatig prijzen van kinderen is volgens volgens hoofdonderzoeker Eddie Brummelman wel een belangrijke factor.

IQ

Ook bij eerdere onderzoeken stelde hij al vast dat sommige ouders hun kinderen overmatig complimenteren na het maken van bijvoorbeeld een wiskundetest.

"We hebben het dan over ouders die hun kinderen prijzen ongeacht de uitkomst van zo'n test, vaak overschatten ze ook hun IQ", verklaart hij op nieuwssite New Scientist.     

Aanbevolen artikelen