Onderzoekers ontwikkelen zelfreinigende verf

Een team van onderzoekers heeft in London een zelfreinigende verf ontwikkeld, die inzetbaar zou zijn op verschillende materialen.

Dat meldt London's Global University (UCL) op haar website.

De onderzoekers zijn afkomstig van UCL, Imperial College London en het Chineese Dalian University of Technology. De verf moet te gebruiken zijn op verschillende materialen, zoals kleren, papier, glas en staal.

De nieuwe verf wordt met verschillende methodes aangebracht en is volgens de onderzoekers bestand tegen eventuele beschadigingen. Zo wordt de verf met een spray aangebracht op staal en glas, maar wordt voor stoffen een dompeltechniek gebruikt. Met een injectiespuit werd de verf aangebracht op papier.

Flexibeler 

Vocht rolt over het oppervlak en neemt op die manier alle vuiligheid mee. Waterafstotende lak is niet nieuw, maar de onderzoekers leggen uit dat deze verf voorheen onbruikbaar werd door beschadigingen.

"Deze verf zou bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden bij auto’s. Auto's krijgen vaak beschadigingen en krasjes", zeggen de onderzoekers. De verf van de UCL zou door haar flexibiliteit deze beschadigingen kunnen doorstaan.

"De grote uitdaging van zelfreinigende verf is om ervoor te zorgen dat het bruikbaar is met allerdaagse beschadigingen. We hebben materialen gebruikt die al beschikbaar zijn, dus onze methodes kunnen nu worden opgeschaald voor gebruik."

Video: Onderzoekers leggen uit hoe de verf werkt

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?
Tip de redactie