Zaterdag 28 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
gezin

'Jonger kind socialer dan grote broer of zus'

Tweede kinderen in een gezin zijn vaak socialer dan hun grote broer of zus. Ze delen meer, zijn gehoorzamer en konden zich beter in een ander verplaatsen.
Door ANP

Dat blijkt volgens sociaal wetenschapper Sheila van Berkel, die volgende week aan de Universiteit Leiden promoveert op dit onderwerp.

Er zijn volgens haar verschillende redenen voor de verschillen in gedrag tussen oudste en jongste broers en zussen.

Jongste kinderen hebben interactie met hun broer of zus en kunnen gedrag van hen afkijken. Ook hebben ouders al ervaring met opvoeden wanneer hun jongere kind ter wereld komt, waardoor ze mogelijk meer aandacht besteden aan de sociale ontwikkeling van de jongste. 

Daarnaast kijken jongste kinderen hoe de oudere kinderen en de ouders met elkaar omgaan.

De onderzoekster bezocht vier jaar lang 390 gezinnen met twee kinderen. Aan het begin van het onderzoek waren de oudste kinderen drie en de jongste één jaar oud.

Impulsiviteit

Deze bevindingen gelden voor zowel oudste als jongste jongens én meisjes. Waar wel een verschil in zit is in de impulsiviteit van meisjes met een oudere broer. Zij waren op hun derde minder impulsief dan hun oudere broers toen die drie waren, aldus Van Berkel.

In gezinnen met alleen meisjes of alleen jongens kan imitatie een grotere rol spelen dan in gezinnen met een meisje en een jongen. Maar bij twee kinderen van hetzelfde geslacht komt het ook eerder voor dat zij zich van elkaar willen onderscheiden.

Aanbevolen artikelen