Paul Allen, medeoprichter van Microsoft, zegt dat hij en een team van onderzoekers het wrak van het Japanse oorlogsschip Musashi gevonden hebben.

Dat meldt hij op zijn website

Het schip zou zijn gevonden in de zee bij de Filipijnen. Via Twitter verstuurde de mede-oprichter van Microsoft een foto van het vergane schip, dat zich op een kilometer diepte bevindt in de Sibuyanzee.

Musashi werd op 24 oktober 1944 tot zinken gebracht door de Amerikanen. "De ontdekking van dit schip markeert een belangrijk mijlpaal in de marine-geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog",  zo staat op de website van Allen.

De imposante 263 meter lange Musashi woog 72.800 ton als hij volledig geladen was en had een bemanning van 2399 opvarenden.

Samen met het zusterschip Yamato was het het grootste en zwaarste slagschip van de Tweede Wereldoorlog. De schepen bleken echter niet opgewassen tegen de overweldigende slagkracht van de vliegdekschepen van de Amerikaanse marine.

Paul Allen is eigenaar van het schip Octopus. Dit onderzoeksschip van 126 meter lang wordt vaak ingezet voor epedities, reddingsoperaties en zoektochten. Het schip van Duitse makelij staat op nummer 1 van de top 20 expeditie jachten van Boat International.