De moderne mens en de wolf werkten 40.000 jaar geleden samen in hun jacht. Dat zou er onder meer voor hebben gezorgd dat de Neanderthaler uitstierf.

Dat blijkt uit onderzoek van de Amerikaanse adjunct-professor Antropologie Pat Shipman, verbonden aan de universiteit van Pennsylvania. Ze vertelt over haar bevindingen in haar boek The Invaders: How Humans and Their Dogs Drove Neanderthals to Extinction.

Ze heeft ontdekt dat onze voorouders afstammelingen van wolven gebruikten tijdens de menselijke overname van Europa 40.000 jaar geleden. 

Shipman verwijst daarbij naar 33.000 jaar oude fossielen van honden die zijn gevonden in Siberië en België. De fossielen lijken erg op wilde wolven,maar de beesten hadden een kortere snuit. Dat duidt erop dat de beesten waren getemd.

Samenwerking

"De moderne mens, de Neanderthaler en wolven toentertijd roofdieren die streden om dezelfde grote prooien, zoals de mammoet," zo vertelt Shipman aan The Guardian

De voorouderen van de huidige mens zouden de wolven getemd hebben, waarna de afstammelingen van deze tamme wolven werden ingezet om prooien te achtervolgen. 

Gevaarlijkste deel

De mens doodde het dier uiteindelijk met pijlen. Het doden van grote beesten was namelijk het gevaarlijkste deel van de jacht bij een wolf. Nadat het prooi was gedood, moesten de wolven er ook voor zorgen dat andere geïnteresseerde jagers wegbleven bij het vlees.

Volgens Shipman zou deze samenwerking een reden zijn voor het uitsterven van de Neanderthaler. Ook andere diersoorten in Europa begonnen uit te sterven, zoals de leeuw en hyena.