Van de Nederlandse wetenschappers beschikt 10 procent over meer dan 60 procent van het budget voor vrij onderzoek. Het gaat om circa twintig onderzoekers die per persoon tientallen miljoenen euro's hebben opgehaald voor onderzoek.

Dat meldt de Volkskrant zaterdag op basis van een eigen analyse. 

Topscorer is kankergeneticus Hans Bos, die 31 miljoen wist te vergaren.

De krant stelde een top 20 samen van wetenschappers die goed zijn in het verwerven van budget voor hun onderzoek. In deze lijst van 'veelverdieners' komen behalve veel medici, ook biowetenschappers en natuurkundigen voor die veel geld nodig hebben voor dure laboratoria en apparatuur.

De topscorers zeggen dat het vergaarde geld wordt ingezet voor het aantrekken van wetenschappelijk talent waar anders geen ruimte voor zou zijn.

Verdeling geld

De verdeling van het geld voor onderzoek gebeurt door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) en de European Research Council ERC.

De twee organisaties selecteren de beste onderzoeksvoorstellen en wetenschappers. De beoordeling is in handen van collega-onderzoekers, aldus de Volkskrant.

Faam en naam

Volgens de Volkskrant zijn naam en faam belangrijk voor het verwerven van grote budgetten. Het merendeel van de topscorers kreeg eerder de Spinozapremie, de Nederlandse versie van van de Nobelprijs, toegekend door de NWO.

Andere namen in de top 20 zijn onder anderen natuurkundige Theo Rasing (30,6 miljoen), microbioloog Jack Pronk (21,7 miljoen) en sterrenkundige Heino Falcke (17,4 miljoen).