Wetenschappers hebben enkele genen gelokaliseerd die het menselijk brein bijzonder groot maken in vergelijking met bijvoorbeeld apen. 

Het gaat om een stukje van de menselijke genetische code dat HARE5 wordt genoemd.

Als dit genetische materiaal wordt geïnjecteerd bij proefmuizen wordt het brein van de dieren twaalf procent groter dan de hersenen van muizen die een vergelijkbaar stukje DNA krijgen van chimpansees.

Dat melden Amerikaanse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Embryo's

De wetenschappers vergeleken bij hun onderzoek de genetische gegevens van mensen en chimpansees om uit te zoeken welke genen zorgen voor de relatief grote omvang van het menselijk brein.

Toen ze enkele van deze genen hadden gelokaliseerd, besloten ze hun hypothese te testen door deze stukjes DNA te injecteren in de embryo's van muizen.

"Wat we nu hebben gevonden is een stukje van de genetische basis die ervoor zorgt dat ons brein zo groot is", verklaart onderzoeker Gregory Wray op de nieuwssite van Duke University.

Uniek

"Dit onderzoek laat zien hoe gecompliceerd deze genetische veranderingen waren, want dit is waarschijnlijk slechts een klein stukje van het totale pakket", aldus Wray.

De wetenschappers verwachten in de toekomst meer genen te vinden die de bijzondere ontwikkeling van de hersenen van mensen kunnen verklaren in vergelijking met andere primaten. 

"Er zijn nog meer kandidaatgenen die ons begrip kunnen vergroten van wat het menselijk brein zo uniek maakt", verklaart Wray.