Een groep Amerikaanse wetenschappers wil actiever naar intelligent buitenaards leven op andere planeten gaan zoeken. 

De onderzoekers van SETI, een instituut voor de zoektocht naar buitenaards leven, willen doelgericht boodschappen de ruimte in sturen in de hoop zo contact te leggen met intelligente levensvormen op andere planeten.

Dat heeft de organisatie bekendgemaakt op een conferentie van de Ameriaanse wetenschapsorganisatie AAAS.

SETI is op dit moment vooral bekend van een project waarbij met gevoelige radiotelescopen wordt gezocht naar mogelijke signalen van buitenaardse levensvormen. 

Wakker

Volgens onderzoeksleider Seth Shostak is er binnen zijn organisatie veel steun om de zoektocht actiever te maken.

"We willen we niet alleen luisteren, maar ook boodschappen uitzenden naar bepaalde nabijgelegen sterren, omdat er dan een kans is dat je buitenaardse wezens als het ware wakker maakt", verklaart hij op BBC News.

Op de conferentie was er echter ook weerstand tegen het idee van een meer actieve zoektocht, zo meldt nieuwssite Science Now. Sommige wetenschappers vinden het gevaarlijk om contact te zoeken met onbekende levensvormen, omdat ze zich mogelijk vijandig zullen opstellen.

Jungle

"Het is natuurlijk een beetje alsof je in de jungle staat en zomaar begint te schreeuwen", geeft Shostak toe. "Je weet niet wat je wakker maakt. Je wilt niet degene zijn die aliëns op aarde heeft uitgenodigd om onze planeet te vernielen."

Voorlopig is het plan van SETI om boodschappen de ruimte in te sturen dan ook nog niet concreet. Shostak hoopt eerst een breder draagvlak te creëren.

Wel heeft hij al een idee welke boodschap hij de ruimte in wil sturen. "Mijn voorkeur is om het hele internet te verzenden. Als je heel veel informatie verzendt, is de kans groter dat buitenaardse levensvormen er iets van zullen begrijpen."