Tweetalige baby's liplezen beter dan kinderen die slechts één taal leren van hun ouders. Dat blijkt uit nieuw onderzoek. 

Dat melden onderzoekers van Northeastern University in het wetenschappelijk tijdschrift Psychological Science.

Baby's die tweetalig worden opgevoed, focussen zich opvallend goed op de lippen van sprekende mensen. Ook beginnen ze op relatief jonge leeftijd met liplezen.

De onderzoekers confronteerden baby's uit Spanje met videobeelden van een vrouw die Spaans of Catalaans sprak. Sommige van pasgeborenen groeiden op in een omgeving waar beide talen werden gesproken, anderen hadden slechts één moedertaal.

Alle baby's waren tussen de vier en twaalf maanden oud toen ze naar de beelden keken. Met speciale software werden hun oogbewegingen gevolgd.

De baby's die uit een tweetalige omgeving kwamen, bleken meer gefocust te zijn op het ontcijferen van gesproken taal dan andere proefpersonen.

Jong

Vier maanden oude tweetalige baby's keken gemiddeld al even lang naar de mond als naar de ogen van de vrouw op de filmpjes. Hun leeftijdsgenoten die slechts één taal beheersten, waren nog minder gericht op taal. Ze keken in deze fase van hun leven nog voornamelijk naar de ogen van de spreekster.

Op een leeftijd van twaalf maanden bleken alle baby's vooral te liplezen: ze keken meer naar de mond dan de ogen van de sprekers.

Maar de baby's met één moedertaal, waren wel kieskeurig. Wanneer ze de vrouw in het filmpje een voor hen vreemde taal sprak, focusten ze zich weer vooral op de ogen.  

Specialiseren

Volgens hoofdonderzoeker David Lewkovicz bewijst de studie dat baby's zich al op zeer jonge leeftijd specialiseren in hun moedertalen. Die specialisatie heeft echter ook een nadeel: al na hun eerste levensjaar nemen ze nieuwe talen minder makkelijk op.

"Wanneer baby's niet worden blootgesteld aan meer dan één taal, wordt hun vermogen om extra talen te leren waarschijnlijk ook beperkter", aldus de onderzoeker.