Lichamelijke klachten hebben weinig invloed op schoolprestaties

Lichamelijke gezondheidsproblemen hebben weinig invloed op schoolprestaties. Dat meldt het onderzoeksinstituut voor de gezondheidszorg Nivel donderdag.

''We hadden verwacht dat dat verband veel sterker zou zijn'', aldus onderzoeker Robert Verheij.

Hoe dat komt, weten Verheij en zijn collega's niet. ''Het heeft er wellicht mee te maken dat het erg goed zichtbaar is als een kind lichamelijke klachten heeft. Het is dan bijvoorbeeld een tijdje niet op school en er wordt veel moeite gedaan om het bij te spijkeren'', oppert Verheij.

Uit het onderzoek blijkt daarentegen dat jongeren met psychische problemen slechtere resultaten op school halen en de middelbare school vaker zonder diploma verlaten. Daar waren al wel vermoedens en aanwijzingen voor, maar het is voor het eerst dat dat op deze schaal is onderzocht en aangetoond, stelt Verheij. 

Voor het onderzoek zijn gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en van huisartsen naast elkaar gelegd. Op die manier is de schoolcarrière van 2455 jongeren gevolgd.

Volgens Verheij is het van groot belang dat docenten en huisartsen goed in de gaten houden hoe het met de psychische gezondheid van kinderen gesteld is en daar rekening mee houden.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie