Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
hersenen

Stotterende mensen hebben dikker hersengebied voor spraak

Mensen die stotteren zijn op hersenscans te herkennen aan een relatief dik spraakgebied, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Normaal gesproken wordt het weefsel in het hersengebied voor spraak wat dunner na de kindertijd, omdat het het zogenoemde 'centrum van Broca' steeds efficiënter gaat werken.  

Bij stotteraars gebeurt dat echter niet: de grijze stof in het gebied slinkt niet of nauwelijks.  

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Alberta in het wetenschappelijk tijdschrift Frontiers in Human Neuroscience.

Hersenscans

Bij hun onderzoek bestudeerden de wetenschappers hersenscans van 116 proefpersonen tussen de 6 en 48 jaar, van wie ongeveer de helft stotterde.

De hersenen van de stotteraars bleken alleen in het centrum van Broca af te wijken. In 29 andere regio's van het brein werden geen verschillen gevonden met de andere proefpersonen.

Toch is het nog niet zeker dat stotteren een gevolg is van de verdikte structuur in het hersengebied voor spraak.

Kip

"Het is het verhaal van het kip en het ei", verklaart hoofdonderzoeker Deryk Beal op de nieuwssite van de universiteit van Alberta. "We weten niet of de abnormaliteit die we zien een gevolg is van het stotteren, of juist de oorzaak."

De wetenschappers willen bij een vervolgstudie een groot aantal stotteraars volgen van hun kindertijd totdat ze volwassen zijn. "Dan kunnen we zien hoe het brein verandert als kinderen het stotteren afleren", aldus Beal. 

Uiteindelijk hopen de wetenschappers op basis van hun hersenonderzoek nieuwe behandelingen te ontwikkelen waarmee stotteraars kunnen worden genezen.


Lees meer over:

stotteren

Aanbevolen artikelen