'Komst kat en vos ramp voor zoogdieren Australië'

De kat en vos, twee dieren die oorspronkelijk in Europa leefden, zijn een ramp voor de landzoogdieren in Australië. Sinds 1788 is 11 procent van de 273 inheemse landzoogdieren door toedoen van de kat en de vos uitgestorven. 

21 procent wordt in zijn voortbestaan bedreigd. Wetenschappers van de Charles Darwin Universiteit in Australië spreken volgens de BBC in het Amerikaanse tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences over een ''uitroeiingsramp''.

Geen ander land heeft in de afgelopen twee eeuwen zoveel landzoogdieren verloren zien gaan als Australië, schrijven de wetenschappers. De wilde dieren in Australië zouden er juist van moeten profiteren dat het land rijk is en een geringe bevolkingsdichtheid heeft, maar de uit Europa ingevoerde dieren doen dat voordeel teniet. Ook het in brand steken van woeste grond om meer landbouwgrond te krijgen is slecht voor de wildstand.

De wetenschappers schrijven dat het probleem lang is onderschat. Veel van de uitgeroeide dieren waren weinig aaibaar en schuw en waren vooral in de nacht actief. Voor de bedreigde soorten geldt hetzelfde. Daardoor waren en zijn weinig Australiërs van hun bestaan op de hoogte, laat staan dat ze ze ooit hebben gezien.

Er zijn mogelijkheden om de vooruitzichten voor het wildbestand te verbeteren, schrijven de wetenschappers, maar het is ''een enorm moeilijke uitdaging''. Zo zouden eilanden kunnen worden ontwikkeld tot reservaten voor bedreigde soorten. Ook zouden maatregelen kunnen worden genomen om het aantal wilde katten en vossen te verminderen.

Lees meer over:
Vos

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie