Donderdag 7 juli 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
potvis

'Vrouwelijke potvissen blijven vriendinnen jarenlang trouw'

Vrouwelijke potvissen hechten zich aan specifieke individuen en blijven die 'vriendinnen' soms decennialang trouw. Dat blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door: NU.nl/Dennis Rijnvis

De vrouwtjes zwemmen tussen het jagen door opvallend vaak in het gezelschap van specifieke familieleden of vrienden.

De vriendschappen tussen de dieren kunnen meer dan twintig jaar standhouden.

Dat melden Canadese onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Animal Behaviour.

Inktvissen

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door tussen 2005 en 2010 negen families van potvissen te observeren voor de kust van de Caribische eilandstaat Dominica. 

Deze walvissen jagen het grootste deel van dag op inktvissen in de dieptes van de oceaan, maar tussendoor rusten ze uit door aan de oppervlakte te zwemmen.

De wetenschappers volgden een groot aantal vrouwtjespotvissen en brachten in kaart in welk gezelschap de dieren deze pauzes doorbrachten.

Tante

Uit hun onderzoek blijkt dat de dieren vaak in de buurt van één specifiek familielid zwemmen, zoals een zus, of tante. Maar in sommige gevallen ontstaan er ook sociale banden tussen verschillende families, vooral bij de verzorging van jongen.

Sommige vrouwtjes zoeken bijvoorbeeld elkaars gezelschap bij het 'babysitten'. Ook wisselen ze elkaar vaak even af, zodat de ander kan gaan jagen.  

Olifanten

De wetenschappers observeerden één koppel van twee potvissen, die volgens gegevens uit eerdere studies al sinds 1995 op elkaars jongen passen. Dat meldt de nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science.

Volgens hoofdonderzoeker Shane Gero zijn de sociale banden tussen de potvissen vergelijkbaar met die van olifanten. Ook deze dieren sluiten levenslange verbonden met familieleden en vrienden.

Beeld: Thinkstock

Aanbevolen artikelen