Een robot aan de Universiteit van Manchester heeft mogelijk een nieuw medicijn gevonden tegen malaria. 

De robot met de naam Eve ontdekte dat een stofje met de naam TNP-470 een belangrijk molecuul van malariaparasieten onschadelijk kan maken.

De ontdekking toont aan dat het onderzoek naar medicijnen sneller en goedkoper kan worden gemaakt door de inzet van robots.

Dat melden Britse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Interface.     

Intelligentie

Eve werd in 2009 ontwikkeld door wetenschappers aan de Universiteit van Cambridge en de Universiteit van Manchester. De robot is in staat om zelfstandig te speuren in een databank van 1500 stoffen die nu al worden gebruikt als geneesmiddel.

Het apparaat onderzoekt of deze middelen ook kunnen helpen bij de bestrijding van andere ziektes dan waar ze oorspronkelijk voor zijn ontwikkeld.

De robot kan op basis van kunstmatige intelligentie zelfstandig hypotheses ontwikkelen en testen of de stofjes werkzaam zijn tegen eiwitten van bijvoorbeeld parasieten.

Op die manier kwam Eve tot de conclusie dat TNP-470, een stof die al wordt gebruikt in kankermedicijnen, ook werkzaam is tegen de parasiet die malaria veroorzaakt. 

Plaag

Volgens projectleider Steve Oliver van de Universiteit van Cambridge zal het robotische geneesmiddelenonderzoek  vooral voor doorbraken gaan zorgen bij de behandeling van tropische ziektes.

"Tropische ziektes worden vaak genegeerd, maar ze zijn een plaag voor de mensheid", verklaart hij op de nieuwssite van de universiteit.

"We weten wat de oorzaak is van deze ziektes. Maar de hoge kosten en de lage snelheid maken geneesmiddelenonderzoek in deze richting onaantrekkelijk voor farmaceutische bedrijven."

Het robotische onderzoek is een stuk minder duur en gaat razendsnel: Eve kan elke dag maar liefst 10.000 samenstellingen van verschillende stoffen analyseren.