Britse wetenschappers mogen in de toekomst embryo's creëren uit het dna van drie personen. Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land dat reageerbuisbevruchting met drie donoren legaliseert. 

Met de omstreden methode moet voorkomen worden dat ouders ongeneeslijke ziektes doorgeven aan hun kinderen. 

Bij de drie-ouder-behandeling krijgt het embryo genen van de vader, de moeder en van een vrouwelijke donor. De Britse overheid stelt nu strikte regels op voor het gebruik van deze vorm van vruchtbaarheidsbehandeling. 

De behandeling zal worden toegepast bij ouders van wie de moeder draagster is van een zeldzame erfelijke ziekte die wordt veroorzaakt door een slecht werkend mitochondrion, het energiefabriekje van de cel. Het zieke DNA in de eicel van de moeder wordt vervangen door het gezonde DNA van de vrouwelijke donor.

Deze ongeneeslijke mitonchondriële ziektes kunnen alleen via de moeder worden doorgegeven en treffen 1 op de 6.500 kinderen wereldwijd. De symptomen variëren van oogproblemen en doofheid tot hartaandoeningen.

Tegenstanders noemen het genetisch manipuleren van embryo's onethisch en vrezen dat de methode leidt tot het creëren van 'designer baby's'.