Vrouwen met een kraambedpsychose herstellen eerder wanneer zij naast slaapmiddelen en antipsychotische middelen ook lithium slikken. De vrouwen hebben dan minder kans op een terugval.

Dat publiceren onderzoekers van het Erasmus MC deze week in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Psychiatry.

Een kraambedpsychose is een ernstige psychiatrische ziekte. Vrouwen raken hierbij binnen een maand na de bevalling in de war, waardoor zij een gevaar kunnen vormen voor zichzelf en hun pasgeboren baby. De psychose komt bij één op de duizend vrouwen voor.

De onderzoekers volgden in totaal 64 vrouwen met een kraambedpsychose. De eerste drie dragen kregen de behandelde vrouwen uitsluitend slaapmiddelen. Daarna krijgen de meeste van hen antipsychotische middelen om de acute fase van de psychose te behandelen. Vrouwen die na twee weken niet opknapten kregen daarnaast lithium. 

98 procent

De onderzoekers kwamen erachter dat deze vrouwen minder vaak een terugval kregen dan de vrouwen die na twee weken wel opknapten en dus geen lithium toebediend kregen.

Volgens de onderzoekers herstelt 98 procent van de vrouwen met de nieuwe behandelmethode in gemiddeld veertig dagen. "In een enkel geval werkt de medicatie niet en is een behandeling met electroconvulsietherapie (ECT) nodig."