Angst en pijn tijdens operaties waarbij een patiënt bij bewustzijn is, kunnen met simpele technieken verminderd worden, zoals door praten met een verpleger of door te spelen met stress-ballen.

De studie naar pijnvermindering werd uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Surrey in het Verenigd Koninkrijk en vandaag gepubliceerd in het blad European Journal of Pain.

De 398 onderzochte patiënten ondergingen een spataderbehandeling en werden opgedeeld in vier groepen en een controlegroep. Een groep luisterde naar muziek tijdens de behandeling, een groep kon een DVD kijken, een groep kon praten met een verpleegkundige.

De laatste groep kreeg twee stressballen waar ze in moesten knijpen als ze zich angstig voelden of wanneer ze pijn of andere oncomfortabele dingen voelden.

Dvd's

Na de operatie kregen de deelnemers direct een vragenlijst om in te vullen om hun ervaringen te delen.

DVD's zorgden voor vijfentwintig procent minder angstgevoelens, maar geen vermindering in pijn ten opzichte van de controlegroep die een normale behandeling onderging. Mensen die met een verpleegkundige konden praten, vertoonden dertig procent minder angstgevoelens en zestien procent minder pijn dan de controlegroep.

Stressbal

Het knijpen in een stressbal zorgde voor achttien procent minder angstgevoelens en 22 procent minder pijn. Het luisteren naar muziek vertoonde geen effect.

Dit is de eerste studie naar het effect van simpele afleidingstechnieken bij patiënten die een spataderbehandeling ondergaan. Het team nam de spataderbehandeling voor het onderzoek omdat het een vaak uitgevoerde operatie is, waarbij de patiënt meestal slechts gedeeltelijk verdoofd is.

Rare geuren

De groep die geen afleidingstactieken kreeg, ervoer een brandend gevoel of rare geuren. Ook waren soms de gesprekken die gevoerd werden tussen de chirurg en het verplegend personeel niet bepaald rustgevend, ondanks dat het een operatie betreft die als zeer veilig te boek staat.

Het blijkt dus vrij makkelijk en goedkoop om patiënten een minder slecht gevoel te laten hebben. Mogelijk zijn de procedures ook in te zetten bij andere operaties, aldus de onderzoekers.