Maandag 26 september 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
baby

Nederlandse baby's lachen opvallend vaak

Nederlandse baby's glimlachen meer dan hun Amerikaanse leeftijdsgenoten. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Vooral tijdens routinematige bezigheden zoals eten en spelen gedragen Nederlandse baby's tussen de zes en twaalf maanden zich opvallend vrolijk en tevreden.

Amerikaanse baby's zijn op hun beurt wat actiever en luidruchtiger dan jonge kinderen uit ons land.

Dat melden onderzoekers van Washington State University en de Radboud Universiteit Nijmegen in het wetenschappelijk tijdschrift European Journal of Developmental Psychology.

Knuffelen

De wetenschappers lieten ruim honderd moeders in Nederland en de Verenigde Staten vragenlijsten invullen over het gedrag van hun baby. 

Hun antwoorden werden door de studieleiders geanalyseerd. Op basis van de uitkomsten werd bepaald hoe vaak de baby's gemiddeld lachten, huilden, knuffelden, enzovoorts.

Uit het onderzoek blijkt volgens hoofdonderzoekster Maria Gartstein een duidelijk verschil in temperament tussen Nederlandse en Amerikaanse baby's.

Baby's uit Nederland zouden niet alleen meer lachen, maar ook wat rustiger zijn en vaker knuffelgedrag vertonen dan Amerikaanse leeftijdsgenootjes.

Geboortekaartjes

De verklaring voor de rustige en tevreden houding zoekt Gartstein in de typische Nederlandse opvoedingsstijl, zoals de rust en regelmaat die ouders vaak proberen creëren voor hun kinderen.

" Nederlandse ouders vinden het het reserveren van specifieke tijdstippen voor slaapjes erg belangrijk voor hun kinderen", aldus Gartstein. "Ook waken ze ervoor hun baby te veel te stimuleren."

De onderzoekster verbaasde zich bijvoorbeeld over de bezoektijden die in Nederland vaak worden vermeld op geboortekaartjes. "Vrienden worden uitgenodigd om moeder en kind op een bepaalde tijd te bezoeken, zodat het slaapschema van de baby niet wordt verstoord."

Amerikaanse ouders zijn volgens Gartstein wat meer gericht op interactie. "De nadruk ligt op voorlezen en veel spelen met kinderen."

Speculeren

De Nederlandse onderzoekster Roseriet Beijers van de Radboud Universiteit wil liever nog niet speculeren over de oorzaken van de bij de baby's gemeten verschillen in temperament. "We hebben meer gegevens nodig om te bepalen of verschillen in opvoedingsstijl onze resultaten kunnen verklaren.

"Het kan ook zo zijn dat Nederlandse en Amerikaanse ouders hun kinderen anders bekijken, of bepaalde karaktertrekken gewoon anders waarderen."


Lees meer over:

Baby'slachen

Aanbevolen artikelen