Bij de renovatie van het Colosseum in Rome zijn oude nummers van zitplaatsen ontdekt boven enkele toegangspoorten. 

Het gaat om restjes van rode verf waarmee onder meer het getal 'XXXVIIII – XLII' (39 - 42) op de buitenste muren van het amfitheater zijn aangebracht.

Aan deze nummers konden bezoekers in de Romeinse tijd waarschijnlijk zien in de buurt van welke toegangspoort hun zitplaats zich bevond.

Dat meldt de Italiaanse nieuwssite Beniculturali

Renovatie

Het Colosseum wordt sinds 2012 grondig gerenoveerd. De verfresten van de nummers op de toegangspoorten werden ontdekt toen restaurateurs de muren aan het schoonspuiten waren en de bogen op de buitenste toegangspoorten van dichtbij konden bestuderen.

De getallen zijn dermate vervaagd dat ze van veraf niet of nauwelijks waarneembaar zijn.

Volgens de directeur van Colosseum is de ontdekking van de zitplaatsnummers op het bijna 2.000 jaar oude amfitheater 'exceptioneel'.

"Je zou niet verwachten dat verf zo lang kan overleven", aldus Rosella Rea op Discovery News.

Sociale klasse

Waarschijnlijk maakten de getallen op de buitenste muren deel uit van een methode die ook vandaag de dag nog wordt gebruikt om bezoekers van grote stadions de snelste weg naar hun zitplaats te wijzen.

De 50.000 toeschouwers van het Colosseum kregen in de Romeinse tijd waarschijnlijk een kaartje waarop was vermeld bij welke genummerde toeganspoort ze naar binnen moesten gaan.

"De zitplaatsen waren ingedeeld op sociale klasse", aldus Rea. "In de arena zelf waren waarschijnlijk ook getallen aangebracht, waarmee mensen hun precieze plaats konden vinden."