Biologen hebben een verouderingsproces in gekweekte cellen weten terug te draaien, waardoor de cellen meer delingen konden doorstaan.  
 

De wetenschappers van de Amerikaanse Stanford University beschrijven hun onderzoek in vakblad The FASEB Journal.

De biologen zijn erin geslaagd de beschermkapjes van chromosomen, die de erfelijke bouwinstructies van de cel bevatten, te verlengen. De cellen met verlengde beschermkapjes konden zich vaker delen dan cellen uit verschillende controlegroepen.

De wetenschappers hopen dat hun techniek op korte termijn kan bijdragen aan de biomedische onderzoekspraktijk. Cellen die in het lab gekweekt worden, bijvoorbeeld cellen van een tumor, kunnen dankzij de nieuwe techniek namelijk vaker delen, waardoor er meer onderzoeksmateriaal beschikbaar komt.  

Telomeren

Op lange termijn kan de techniek bijdragen aan meer inzicht in het cellulaire verouderingsproces. "Uiteindelijk hopen we dat deze bevindingen zullen helpen leeftijdsgerelateerde aandoeningen te voorkomen, vertragen of behandelen", aldus hoogleraar Helen Blau, die het onderzoek leidde. 

De beschermkapjes van het erfelijk materiaal, telomeren genoemd, spelen een belangrijke rol in het verouderingsproces. Bij iedere celdeling worden de telomeren een stukje korter, tot op een gegeven moment de genetische informatie op de chromosomen verloren gaat bij celdelingen en er kleine foutjes optreden in de nieuwgevormde cel. Men vermoedt dat die foutjes een rol spelen in ouderdomsaandoeningen als diabetes en hart- en vaatziektes.