Verzetstoespraak Leidse hoogleraar 'beste speech'
Dat is zondag bekendgemaakt in het VPRO-radioprogramma OVT.
De toespraak van Cleveringa op de Universiteit van Leiden ging de geschiedenis in als het eerste openbare verzet tegen de Duitse bezetters tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Op 26 november 1940 verving Cleveringa zijn ontslagen Joodse collega Meijers. In plaats van college te geven, hield hij een protestrede, die door de studenten met applaus werd ontvangen.
Gearresteerd
Cleveringa werd wegens zijn toespraak gearresteerd en een half jaar vastgehouden. Studenten verspreidden de tekst en de rede geldt als één van de eerste illegale pamfletten.
De verzetstoespraak van Cleveringa wordt nog jaarlijks herdacht met de zogenoemde Cleveringa-lezing.
Zes speeches
Voor de finale van de verkiezing waren zes speeches uit verschillende tijdvakken geselecteerd. Ook de toespraken van koningin Juliana (haar pacifistische toespraak voor het Amerikaanse Congres in 1952) en prins Claus (afwerpen van stropdas in 1998) dongen mee.
Andere mededingers waren Johan van Oldenbarnevelt (zijn laatste woorden voor zijn onthoofding in 1619), Aletta Jacobs (haar speech na invoering Algemeen Vrouwenkiesrecht in 1919) en Joop den Uyl (toespraak over oliecrisis in 1973).
De verkiezing werd georganiseerd in samenwerking met de website NPOGeschiedenis.nl. Meer dan vijfduizend bezoekers van de website NPOGeschiedenis.nl deden mee aan de verkiezing.