Het Egyptisch Museum in Caïro heeft zaterdag toegegeven dat het begrafenismasker van de Egyptische farao Toetanchamon was gelijmd nadat de baard eraf was gebroken.

Volgens het museum kan het masker weer worden hersteld in zijn oude glorie. Vrijdag zei de directeur nog dat er niets met het masker aan de hand was.

De blauw met gouden baard kwam in augustus los toen medewerkers van het museum een lampje verwisselden in de vitrine van het masker. Ze raakten het masker per ongeluk aan, en dat brak. Het museum zei hier niets over en lijmde het kunstwerk. Dat kwam donderdag uit toen de Britse krant The Guardian schreef dat de baard met een sneldrogende epoxyhars is vastgelijmd.

Volgens een Duitse conservator valt de schade mee. Hij noemde epoxy niet de beste keuze, maar wel een oplossing. ''Dit is helaas niet correct gedaan, dus je ziet wat lijmresten bij de baard.''

Het is niet de eerste keer dat de baard is afgebroken. Het museum kreeg het masker in 1924 in twee delen. Pas in 1941 is de baard er weer aan gelijmd.