Met het begrafenismasker van de Egyptische farao Toetanchamon is niets aan de hand. Dat verklaart Mahmud al-Halwagi, de directeur van het Egyptisch Museum in Caïro.

Al-Halwagi reageert hiermee op de ophef over de blauw met gouden baard van het masker. Die zou slordig zijn teruggelijmd, nadat hij was afgebroken bij een schoonmaakbeurt. Onzin volgens Al-Halwagi.

Anonieme conservatoren lieten donderdag door de Britse krant The Guardian optekenen dat de baard met een sneldrogende epoxyhars is vastgelijmd. Dat materiaal is totaal niet geschikt voor het herstel van een dergelijk kunstwerk.

Door het hard worden van de hars is er tussen het gezicht en de baard een laag doorschijnend geel ontstaan. De ophef over het masker riep vragen op over de manier waarop Egypte met zijn schatten omgaat.

De directeur zegt niets raars aan het masker te hebben gemerkt, sinds hij in oktober vorig jaar de leiding van het museum overnam. De baard van de farao zit nog steeds op de plaats waar die in 1922 zat, toen het graf van Toetanchamon werd gevonden bij Luxor.