In een oude Griekse tombe zijn beenderen aangetroffen van een vrouw, een pasgeboren baby en twee mannen. Archeologen denken dat het om het lichaam van de legendarische heerser Alexander de Grote kan gaan. 

In het graf zijn ook de resten van een gecremeerde persoon aangetroffen.

Het kalkstenen graf in de stad Amphipolis dateert uit de tijd dat de Macedonische koning over een groot deel van het Midden-Oosten heerste. Het is de grootste tombe uit de oudheid die in Griekenland is ontdekt.

Archeologen hopen dat het graf, als het niet van Alexander de Grote is, tenminste voor een van zijn generaals of familieleden is gebouwd.

Alexander III van Macedonië stierf op 32-jarige leeftijd in 323 voor Christus in Babylonië, het huidige Irak, mogelijk aan een longontsteking. Historici nemen meestal aan dat hij in de Egyptische stad Alexandrië is begraven.

Video: Mogelijke resten Alexander de Grote gevonden

Steekwonden

De mannen in het graf waren waarschijnlijk 35 tot 45 jaar oud en het lichaam van een van beiden toont steekwonden in de borstkas, die vermoedelijk fataal waren. De vrouw was ouder dan zestig. Van de gecremeerde resten is het onduidelijk of het om een man of vrouw ging.

De archeologen onderzoeken of de gevonden lichamen van familieleden waren. Omdat er geen tanden zijn aangetroffen, kan DNA-onderzoek echter moeilijk zijn.

Sfinxen

De opgravingen begonnen in 2012 en trokken internationaal aandacht toen de archeologen in augustus vorig jaar de vondst van de tombe aankondigden. Die wordt bewaakt door twee sfinxen en is omgeven door een marmeren muur van bijna 500 meter. Later troffen ze een mozaïekvloer aan en twee vrouwenfiguren die als pilaren dienden, zogeheten kariatiden.