Het oproepen van herinneringen aan misdrijven gaat beter met gesloten ogen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.

Ooggetuigen van misdaden kunnen zich tijdens een verhoor veel meer beelden en geluiden voor de geest halen als ze hun ogen sluiten.

Het contact met de persoon die hen ondervraagt, heeft indirect ook invloed op het aantal details dat ze zich kunnen herinneren.

Dat melden Britse onderzoekers van de Universiteit van Surrey in het wetenschappelijk tijdschrift Legal and Criminology Psychology.

Bedreigd

De onderzoekers confronteerden 178 proefpersonen met twee filmpjes waarin een misdaad werd gepleegd. In het eerste filmpje stal een elektricien enkele spullen tijdens een klus die hij uitvoerde in een huis.

De tweede video was een reconstructie van een overval waarbij een oude man werd bedreigd in zijn woning.

Alle proefpersonen werden na afloop ondervraagd over de misdrijven. Sommige deelnemers kregen bij het interview de opdracht hun ogen te sluiten, anderen gaven antwoord met geopende ogen.

Dialogen

De eerste groep bleek 23 procent meer vragen over de misdrijven correct te beantwoorden dan de andere proefpersonen. Ze herinnerden zich niet alleen beter wat ze hadden gezien, maar konden ook dialogen uit de filmpjes beter navertellen.

Als de onderzoeksleider zijn best deed om de proefpersonen op hun gemak te stellen, presteerden ze ook relatief goed, zo bleek uit het experiment.

Dat laatste effect is volgens hoofdonderzoeker Robert Nash eenvoudig te verklaren, aangezien mensen gemakkelijker hun ogen sluiten in het gezelschap van iemand die ze vertrouwen.

Vertrouwensband

"Als er een vertrouwensband werd opgebouwd met de proefpersonen, voelden ze zich meer op hun gemak bij het sluiten van hun ogen, zo bleek uit interviews achteraf", verklaart hoofdonderzoeker Robert Nash op nieuwssite ScienceDaily.

"Het creëren van een goed contact is dus heel belangrijk als je deze techniek gebruikt bij het interviewen van getuigen."