Maandag vertrekt een Australisch team archeologen naar de Cocos Keeling-eilanden en naar Christmas Island om te zoeken naar onder meer het wrak van het VOC-schip Fortuyn uit de achttiende eeuw. 

Dit heeft het team dat zijn missie 'The Closing in on the Fortuyn Project' heeft genoemd, deze week bekendgemaakt.

Volgens Australische en Nederlandse onderzoekers is er een redelijke kans dat het schip is vergaan bij deze Australische eilanden die ten zuiden en zuidoosten van het Indonesische Java liggen.

De Fortuyn vertrok in september 1723 vanuit Texel naar Indië met circa 225 man aan boord. De lading bestond voor een deel uit geld en zilver. Na een tussenstop vertrok het 18 januari 1724 uit Kaapstad en is onderweg naar Java vergaan.

Er zijn aanwijzingen in archieven in Nederland gevonden dat het schip mogelijk is vergaan voor de kust van een van de eilanden.

Verjaardag

Het project is een van de activiteiten die zijn georganiseerd in verband met de vierhonderdste verjaardag van de eerste landing van een Europeaan in het westen van Australië. Dat was de Amsterdamse ontdekkingsreiziger Dirk Hartog (1580-1621). Hij zette in oktober 1616 ongeveer 700 kilometer ten noorden van het huidige Perth voet aan wal (en vertrok vervolgens weer snel).