Baby's slaan nieuw geleerde informatie beter op als ze meteen daarna een dutje doen, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Na een slaapje zijn baby's van zes tot twaalf maanden oud beter in staat om een nieuwe vaardigheid te reproduceren, die ze eerder gedemonstreerd hebben gekregen van een volwassene.

Waarschijnlijk helpt het dutje bij het opslaan en verwerken van herinneringen.  

Dat melden Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences.

Wanten

Bij het experiment werd aan 216 baby's gedemonstreerd hoe ze wanten konden uittrekken bij een pluche knuffelbeest. Een volwassen onderzoeker deed de handeling nauwkeurig voor, door de wanten langzaam uit te trekken en vervolgens te rinkelen met belletjes die aan de stof waren bevestigd.

De helft van de baby's deed vlak daarna een dutje van dertig minuten of meer. De andere helft van de jonge proefpersonen sliep niet of nauwelijks. Vervolgens werden de baby's opnieuw geconfronteerd met het knuffeldier dat wanten droeg.

De kinderen die goed hadden geslapen, bleken veel vaker geneigd om de wanten van het pluche beest op de juiste manier uit te trekken.

Voorlezen

"We moeten dit verder onderzoeken", verklaart hoofdonderzoekster Sabine Seehagen van de Ruhr Universiteit in Bochum in de New York Times. "Misschien verliezen baby's bepaalde informatie die ze hebben geleerd, als ze niet snel na het leerproces gaan slapen."

Volgens Seehagen kunnen ouders hun voordeel doen met haar bevindingen. "Dit onderzoek toont aan dat je jonge kinderen het beste kunt voorlezen vlak voordat het bedtijd is."