Tussen stenen en basaltblokken op de Maasvlakte in Rotterdam zijn twee soorten kogelspinnen ontdekt die niet eerder in Nederland zijn waargenomen. 

Het gaat om de rotskogelspin, in het Latijn theridion hannoniae geheten en de donkere prachtkogelspin, ofwel de parasteatoda tabulata.

Dat meldt maandag het EIS Kenniscentrum Insecten op Natuurbericht.nl.

''De kogelspinnen zijn inheems in Europa en leven in rotsachtige gebieden. De donkere prachtkogelspin heeft zich echter ook aangepast aan een andere stenige omgeving: de soort wordt vaak gevonden bij gebouwen en andere menselijke constructies’’, meldt het kenniscentrum.

Geïmporteerd

Vermoedelijk zijn de spinnen geïmporteerd met het steenmateriaal waar de kades en dijken van zijn gemaakt. De rotskogelspin is drie millimeter groot en de prachtkogelspin ongeveer één centimeter.

''De twee soorten zijn behoorlijk kieskeurig in de keuze van hun leefgebied. Ze maken hun warrige webjes om prooien te vangen het liefst onder stenen.’’

Hooiwagen

Ook ontdekten de natuurkenners van EIS een bijzondere hooiwagen: de derde achtpoter (leiobunum religiosum). Deze leeft normaal gesproken in een klein gebied in de westelijke Alpen.

"Daar zijn ze overdag te vinden op donkere, verscholen plekken, in inhammen of in grotten. ’s Nachts wandelen ze over rotswanden." Het is volgens de ontdekkers vrijwel zeker dat de hooiwagen van een halve centimeter door de mens in Rotterdam terecht is gekomen.