Een absoluut muzikaal gehoor wordt mede veroorzaakt door een bijzondere hersenverbinding. Dat zou blijken uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

Mensen die elke toon die ze horen onmiddellijk muzikaal kunnen benoemen, beschikken over een bijzonder sterke connectie tussen de voorhersenen en de auditieve cortex.

Daardoor kunnen ze de informatie over de tonen die ze horen waarschijnlijk razendsnel koppelen aan hun muzikale kennis.

Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Zürich in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neuroscience.

Hersenactiviteit

De wetenschappers brachten de hersenactiviteit in kaart bij tientallen mensen die beschikken over zogenoemd absoluut gehoor, het vermogen om muzikale tonen te kunnen herkennen zonder referentietoon.    

Hun hersenactiviteit werd vergeleken met mensen zonder bijzondere muzikale talenten. Uit het onderzoek kwam de bijzondere verbinding naar voren tussen hersengebieden voor gehoor en de voorhersenen, waarin onder meer het geheugen wordt aangestuurd.

"Onze studie laat zien hoe twee hersengebieden, namelijk de auditieve cortex en de dorsale frontale cortex samenwerken om absoluut gehoor te bewerkstelligen", verklaart onderzoeker Stefan Elmer op de nieuwssite van de Universiteit van Zürich.

Geluiden

Meer onderzoek is nodig om te bepalen hoe absoluut gehoor precies ontstaat. Volgens onderzoeksleider Lutz Jäncke bieden de uitkomsten van de studie ook nieuwe inzichten in de wijze waarop onze hersenen in het algemeen reageren op geluiden. 

"De manier waarop we geluiden verwerken hangt niet alleen af van de auditieve gebieden in ons brein, maar vooral van hoe goed ze zijn verbonden met de hersenstructuren die informatie uit ons geheugen kunnen ophalen", aldus Jäncke.