Donderdag 26 mei 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
gebroken arm

'Spieren te trainen met mentale krachtoefeningen'

Mensen die met hun arm in het gips zitten, kunnen krachtverlies in hun spieren mogelijk voorkomen door regelmatig mentale krachtoefeningen te doen. 
Door NU.nl/Dennis Rijnvis

Als mensen vier weken lang hun pols stil moeten houden, blijven hun onderarmspieren in relatief goede conditie wanneer ze de polsen in gedachten wél bewegen.  

Waarschijnlijk zorgt de regelmatige activatie van hersengebieden die de spieren aansturen voor een beperking van het krachtverlies.

Dat melden onderzoekers van Ohio University in het wetenschappelijk tijdschrift Journal of Neurophysiology.

Gips

Bij het onderzoek werd bij 29 proefpersonen bij wijze van experiment hun pols een maand lang in het gips gezet. Ze konden de spieren in de dit gebied daardoor niet goed meer bewegen.

De helft van de deelnemers kreeg vervolgens de opdracht om regelmatig mentale krachtoefeningen te doen: ze moesten zich voorstellen dat ze kracht zetten met de spieren in hun pols.

De andere helft van de proefpersonen kreeg geen denkbeeldige krachtoefeningen voorgeschreven.

Krachtsverlies

Na vier weken waren de polsspieren van alle deelnemers minder sterk geworden. Maar bij de mensen die de spieren in gedachten hadden getraind, was het krachtsverlies 50 procent minder groot.

Het gaat om een verkennende studie die moet worden herhaald om definitieve conclusies te kunnen trekken over het effect van de mentale krachtoefeningen.

 "Maar deze bevindingen suggereren dat bij de mentale training bepaalde gebieden in de hersenschors worden geactiveerd die de verzwakking verminderen", schrijven de Amerikaanse onderzoekers in hun studie.

"Dit soort mentale oefeningen kunnen mogelijk gebruikt worden als een therapeutische interventie bij spierzwakte."

Aanbevolen artikelen