In de Amerikaanse stad Boston is dinsdagnacht een tijdcapsule uit 1795 geopend. In de capsule zaten onder andere munten, kranten en officiële documenten.

Het zorgvuldig openen van het relikwie nam ongeveer vier uur in beslag, meldde CNN.

Conservator Pam Hatchfield van het Museum of Fine Arts haalde de historische materialen stuk voor stuk uit het doosje. ''Het was net als een hersenoperatie, waarbij de geschiedenis op ons neerkeek'', zei directeur Malcom Rogers over het proces.

Door middel van röntgenstralen was al bekend wat er in het koperen doosje zat, maar onderzoekers waren vooral benieuwd naar de kwaliteit van de spullen uit de achttiende en negentiende eeuw. De capsule werd tot 1855 bijgevuld.

Video: De tijdkapsule wordt zorgvuldig geopend

In de doos zaten een vijftal kranten die stevig waren dichtgevouwen en die in bijzonder goede staat bleken te zijn. Een van de kranten is waarschijnlijk de Boston Evening Traveller, die nu bekendstaat als de Boston Herald.

Daarnaast bevatte de capsule een aantal documenten die stammen uit de tijd waarin alleen de oostelijke regio's van Noord-Amerika zich hadden verenigd in de Verenigde Staten.

In het doosje werden ook 24 munten aangetroffen, waarvan de oudste stamt uit 1652. Het gaat om een zogenoemde Pine Tree Schilling. 

Nieuwe generatie

De capsule werd vorige maand uit het Massachusetts State House verwijderd, het gebouw waar het parlement en de regering van de staat zetelen. Dat nauwkeurige proces nam ook al zeven uur in beslag.

Het doosje werd door de in Amerika geprezen oorlogsheld Paul Revere, toenmalig gouverneur Samuel Adams en de lokale aannemer William Scollay verborgen in een hoeksteen van het gebouw.

De aangetroffen spullen zullen te zien zijn in het Museum of Fine Arts, voordat ze weer in een capsule worden gezet.

"Dit zijn de spullen van de geschiedenis, het moet later weer worden ontdekt door een nieuwe generatie", aldus staatssecretaris William Galvin.