Nederlandse en Britse wetenschappers hebben een computersimulatie ontworpen waarin het ontstaan van het heelal realistischer dan ooit wordt nagebootst. 

Het computermodel kan de de geboorte van sterrenstelsels en zwarte gaten zeer nauwkeurig simuleren.

Daardoor is het mogelijk de ontwikkeling van het heelal in de afgelopen 14 miljard jaar door de tijd heen te bestuderen.

Dat melden wetenschappers van onder meer de Universiteit Leiden en de Universiteit van Durham in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Supercomputers

De zogenoemde EAGLE Simulation werd ontwikkeld met behulp van twee supercomputers genaamd Curie en Cosmology Machine. Beide apparaten moesten enkele maanden draaien om de simulatie te voltooien. De onderzoeksleider was de Nederlander Joop Schaye. 

Het model is vooral uniek door de realistische nabootsing van galactische winden, gassen die met grote kracht uit een sterrenstelsel worden geblazen.

Door de precieze simulatie worden in het computermodel sterrenstelsels geboren die qua vorm en grootte vergelijkbaar zijn met echte sterrenstelsel.

Terugspoelen

"Dit door de computer gecreëerde universum is net echt. Er zijn overal sterrenstelsels met de kleuren, vormen en formaten die ik ken van waarnemingen met de grootste telescopen ter wereld", aldus onderzoeker Richard Bower op de nieuwssite van Durham University.

Boyer maakte ook een filmpje waarin hij de computersimulatie demonstreert. Hij roemt vooral de mogelijkheid om de onstaansgeschiedenis van het heelal 'terug te spoelen'. 

"Het is ongelooflijk, er zit echt een knop in de simulatie waarmee je de tijd terug kunt draaien."

De snelste supercomputers ter wereld