Stropers in Kameroen hebben een nieuwe manier gevonden om veel geld te verdienen met vlees van mensapen. Waar stropers voorheen vooral de romp verkochten en het hoofd en de ledematen weggooiden, is het ze daar tegenwoordig juist om te doen. 

Dierenwelzijnorganisatie Last Great Ape Organisation (LAGA) is bang dat mensapen als gorilla's en chimpansees daardoor binnen tien tot vijftien jaar zijn uitgestorven in Kameroen.

Handel in zogenoemd bush meat is niet nieuw, maar de handel in dit soort vlees is dat wel. ''Hoofden en handen werden vaak afgesneden omdat ze te veel lijken op menselijke lichaamsdelen", vertelt de directeur van LAGA aan al-Jazeera.

''Maar in Kameroen zien we nu steeds vaker dat stropers die delen meenemen en de rest achterlaten om te verrotten." Redenen zijn volgens de organisatie dat deze lichaamsdelen veel meer geld opleveren en de rompen makkelijk kunnen worden achtergelaten in het bos.

Kleine delen als handen en hoofden zijn immers makkelijk te vervoeren en verpakken. LAGA is bang dat stropers worden gestimuleerd om nog meer apen te doden dan ze nu al doen, waardoor de bedreigde apensoorten snel uitsterven.

Straf

Stropers houden de laatste tijd flink huis in Kameroen. Zeker 22 stropers zijn de afgelopen vier maanden betrapt met in totaal 34 chimpanseehoofden, 24 gorillahoofden en zestien andere ledematen. Het is niet bekend hoeveel gorilla's en chimpansees er nog leven in het Afrikaanse land, maar de populatie wordt geschat op een paar honderd dieren.

De maximale straf op handel in bush meat is drie jaar cel of een celstraf en 20.000 dollar (ruim 16.000 euro) boete. Handelaars krijgen overigens meestal maar een minimale straf, aldus LAGA.