Als zebravinken een klein beetje alcohol drinken, wordt hun gezang onduidelijk, zo blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek. 

De liedjes van de vogels worden al minder gestructureerd als ze slechts 0,26 milliliter alcohol te drinken krijgen.

Bij die dosis verandert er verder niets aan het gedrag van zebravinken: ze worden niet slaperig en kunnen nog gewoon vliegen.

De bevindingen suggereren dat alcohol een speciaal en sterk effect op het spraakgedeelte van de hersenen heeft, mogelijk ook bij mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Oregon in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS One.

Drinkbakjes

Bij de studie kregen de zebravinken drinkbakjes voorgezet waarin een klein beetje alcohol zat. Vervolgens werd hun gezang geanalyseerd en vergeleken met het gefluit van soortgenoten die geen alcohol hadden gedronken.

"Eerst dachten we dat ze de drank misschien niet zouden drinken, sommige dieren lijken namelijk geen alcohol te lusten", verklaart hoofdonderzoeker Christopher Olson in de Washington Post. "Maar de vogels waren best bereid om er wat van te drinken."   

Toen de zebravinken eenmaal wat alcohol in hun bloed hadden, bleek hun gezang sterk te worden beïnvloed door de drank. "Vooral de amplitude en de entropie van hun liedjes veranderde", aldus Olson. Kortom: de vogels zongen minder luid en slordiger.

Mensen

De wetenschappers willen hun bevindingen gebruiken om de effecten van alcohol op menselijke spraak beter te onderzoeken.

"De studie met zebravinken was nodig om beter te begrijpen welke uitwerking alcohol heeft op bepaalde delen van het brein", aldus Olson op nieuwssite CBS

"We kunnen onze ideeën over de manier waarop alcohol het spraakvermogen beïnvloedt nu beter testen op mensen."