Canadese wetenschappers hebben een cocktail van zes moleculen ontdekt die bedwantsen aantrekt en in de val lokt. Dit kan helpen bij het opsporen en bestrijden van de bloedzuigende insecten.

Het team van biologen en chemici van de Canadese Simon Fraser University beschrijft zijn zoektocht in het internationale wetenschapsblad Angewandte Chemie.

De biologen isoleerden en analyseerden chemische stoffen van afgestoten bedwantshuid en -uitwerpselen en identificeerden drie nieuwe feromonen, vluchtige signaalmoleculen waarmee de dieren onderling communiceren.

De wetenschappers testten verschillende combinaties van de nieuw ontdekte en reeds bekende feromonen als lokmiddel in geïnfecteerde appartementen in Vancouver. Zo identificeerden ze uiteindelijk een cocktail van vijf feromonen en de signaalstof histamine, waarmee ze de beesten consequent in de val konden lokken.  

Toerisme

Bedwantsen leken decennia lang zo goed als uitgestorven in de westerse landen, maar de dieren vormen de afgelopen twintig jaar toch weer een wereldwijde epidemie dankzij het toegenomen toerisme. 

De beestjes zijn zo'n halve centimeter lang. Ze voeden zich met dierlijk bloed en komen af op de warmte en koolstofdioxide die slapende mensen uitstoten. De beten laten jeukende bultjes achter en sinds kort is bekend dat de dieren parasieten kunnen overdragen die de tropische ziekte van Chagas veroorzaken.

Om verspreiding van de dieren te voorkomen, is tijdige identificatie van een plaag belangrijk. Daarin zien de biologen het grootste voordeel van hun vondst. Ze werken met een commercieel bedrijf aan de ontwikkeling van een goedkope val voor de bedwants, waarmee bijvoorbeeld hotel- en appartementeigenaren de dieren kunnen opsporen.

Eigen arm

Saillant detail is dat medeonderzoeker Regine Gries ongevoelig bleek voor beten van de bedwants. Daarop besloot ze het bloed in haar eigen arm beschikbaar te stellen voor de wekelijkse maaltijd van de populatie van pakweg duizend bedwantsen die nodig waren voor het onderzoek.

Ook tijdens het doorontwikkelen van de bedwantsval zal ze dat blijven doen. 'Ik ben daar niet al te gelukkig mee,' aldus de biologe in een persverklaring, 'maar wetende dat veel mensen profijt zullen hebben van deze technologie, is het de moeite helemaal waard.'