Mangoesten planten zich in de meeste gevallen voort door middel van incest, zo blijkt uit een nieuwe wetenschappelijke studie. 

Ruim zestig procent van alle jongen in groepen mangoesten wordt verwekt door mannetjes en vrouwtjes die nauw aan elkaar verwant zijn.

Incest is waarschijnlijk de norm onder de kleine katachtige roofdieren, omdat ze bij het zoeken naar een partner uit een andere groep veel kans lopen om te sterven.

Dat melden Britse en Duitse onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Moeder

De wetenschappers kwamen tot hun bevindingen door het paargedrag binnen 14 groepen zebramangoesten te observeren in het Queen Elizabeth National Park in Oeganda.  

Uit de waarnemingen bleek dat 63,3 procent van alle jongen werden verwerkt door ouders die aan elkaar verwant waren.

In 7,5 procent van de gevallen waren de verwekkers van de jongen zelfs broer en zus, of ouder en kind, zo meldt nieuwssite van het wetenschappelijk tijdschrift Science

Moeder

Incest tussen vader en dochter kwam acht keer voor tijdens de studie, maar moeders verwekten opvallend genoeg nooit jongen met hun zoons. De verklaring daarvoor is mogelijk dat vrouwtjes meestal al zijn overleden als hun jongen geslachtsrijp zijn.

De wetenschappers vermoeden dat mangoesten meestal voor incest kiezen, omdat ze vaak worden vermoord door soortgenoten als ze in andere groepen op zoek gaan naar een partner.